Hof ter Aa is een locatie voor verblijfstoerisme gericht op mensen met een beperking, een praktijk voor systemische psychologie en een biologische pluktuin, waar we dagbesteding willen aanbieden en waar kleinschaligheid en duurzaamheid centraal staan.  De hoeve stamt uit 1929 en is gelegen aan het Kostvlies te Gasselte, tegenover Golfbaan de Semslanden tussen Gasselte en Gieten in de prachtige provincie Drenthe. We wonen letterlijk bovenop de Hondsrug in een bosrijk gebied, waar fantastisch gewandeld en gefietst kan worden. In de directe omgeving bevinden zich bossen, heidevelden, meertjes, hunebedden en het nationaal park De Drentse Aa met zijn esdorpen in een idyllisch coulissenlandschap. Het land achter de hoeve is licht glooiend en grenst aan de historische es van Gasselte. De hoeve bestaat uit een woonhuis met aangebouwde deel, een bakhuis (stookhok), een voormalige stal en enkele losse constructies op bijna 9000 m². Het terrein bestaat uit drie verschillende zones en sferen. Het eerste deel van de tuin bestaat uit een fraai aangelegde siertuin met een Theehuis. Op het middendeel van het terrein bevindt zich de moestuin met zowel vaste teelt zoalals aardbeien en asperges, als jaarteelt met o.a. bladgroenten, bonen, courgettes etcetera. Er is een boomgaard met hoogstam fruitbomen en diverse soorten bessenstruiken. In de planning staat nog de aanleg van een kruidentuin en een labyrint. Inmiddels lopen de eerste kippen rond en die ons dagelijks verse eitjes bezorgen. De moestuin grenst aan een bloemenveld en een kampvuurkring. Het achterste en hoogste deel van het terrein bestaat uit een weide met bomen, een voedselbos in wording, wilde bloemen en een vijver. 

 

 

Wie zijn wij?

 

Bart Jacobs, orthopedagogisch begeleider en voormalig chef-kok en ondernemer met meer dan 30 jaar ervaring in de horeca en voedselindustrie. Ooit begonnen met de tuinbouwschool, waarna hij zijn vakdiploma’s als chef kok heeft behaald. Bezield van de gedachte dat samen werken aan de toekomst binding schept en dat duurzaamheid en kleinschaligheid de sleutels vormen voor een mooie toekomst. Bart is ook muzikant/gitarist.

 

 

Yolanda van Doeveren, psycholoog (MSc) en thans werkzaam als programma manager bij de overheid en als systemisch psycholoog in de praktijkruimte op Hof ter Aa. Langjarige ervaring als manager in de zorg, (lokale) overheid en als organisatieadviseur bij toonaangevende adviesbureaus in Nederland. Haar passie is coaching en begeleiden van (jonge) mensen. Yolanda is naast haar werk als manager ook beeldend kunstenaar.

Onze missie

 

  • Wij willen een plek aanbieden aan mensen met een beperking om te werken, te kunnen logeren en te genieten van de mooie omgeving,
  • Wij bieden professionele hulp aan mensen, die begeleiding willen bij levensvragen, gezinsvraagstukken, problemen op het werk en burnt-out klachten. Je kunt langskomen voor een consult, maar ook een tijdje logeren om de tijd te nemen voor jezelf in combinatie met professionele begeleiding.
  • Wij geloven in het principe van overvloed: er is genoeg voor iedereen, als je maar wilt delen in je rijkdom…De combinatie van meerdere doeleinden op één locatie creëert overvloed, die gedeeld kan worden met buurtbewoners, bezoekers en passanten.
  • Wij willen niet rijk worden, maar we willen geld genereren om een dergelijk initiatief mogelijk te maken en te laten voortbestaan. We geloven in het creëren van toegevoegde waarde.
  • Wij staan voor wederkerigheid: we wonen en werken op een mooie locatie en daar hoort inbedding in de lokale gemeenschap bij.
  • Wij geloven in nabijheid als sleutelbegrip. Dichtbij de natuur, onze voedselbronnen en nabijheid in relationele zin: samen zijn.
  • Wij willen zo duurzaam mogelijk werken en wonen. Met behoud en versterking van natuurwaarden en gericht op het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.

 

Uitwerking van het concept van Hof ter Aa

Hof ter Aa bestaat fysiek uit een biologische moestuin in combinatie met een kleinschalige Bed & Breakfast. En Hof ter Aa wil dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aanbieden en op termijn een leer-werkproject worden. Hof ter Aa zal in fasen worden gerealiseerd, passend bij het concept van duurzaamheid en wederkerigheid uit onze missie.

Fase 1 (2018 – 2020):  Het verbouwen van de schuur tot "Het Koetshuis", een B&B die gericht is op en zo veel mogelijk rekening houdt met mensen met een beperking.

De vrijstaande schuur achter de deel is verbouwd tot een volledig rolstoel toegankelijke verblijfsaccommodatie voor maximaal vier personen met twee begeleiders, "Het Koetshuis" genaamd. In het Koetshuis bevinden zich twee slaapkamers met ieder twee elektrisch verstelbare hoog/laag-bedden. Het sanitair op de begane grond is voorzien van een jacuzzi/ligbad met elektrische badlift en een ruime, rolstoel toegankelijke douche, een lage wastafel en -toilet. Overal zijn handgrepen en beugels geplaatst en er is een badstoel aanwezig. De leefruimte bestaat uit een eethoek en zithoek en een kleine kitchenette. De ruimte is binnen en buiten ingericht op het gebruik van rolstoel en/of rollator. 

Fase 2 (2019 – 2021): Het aanleggen van een biologische moestuin en pluktuin. De pluktuin wordt opengesteld voor het buurtschap Kostvlies.

Er is een pluktuin gerealiseerd op het middelste en achterste deel van het perceel. Deze tuin bestaat uit moestuinen, kruidentuin, bloemenweides en een boomgaard met fruitbomen. In de kapschuur worden de (tuin)gereedschappen opgeslagen. 

Bij de keuze van de teelt wordt uitgegaan van de aanwezige grondsoort en de ligging van de tuin. Duurzaamheid vraagt geduld, waardoor er ook ruimte komt voor gewassen, die pas op langere termijn opbrengst leveren, zoals asperges en druiven.

Er is een bloemenweide ingezaaid, omzoomd door een houtwal van lokale beplanting om insecten en vogels aan te trekken en een onderkomen te bieden. De afwisseling van oude hoogstam fruitrassen en laagstam fruitbomen zorgt voor een goed evenwicht tussen ecologie en rendement.  De tuin staat kosteloos open voor educatieve projectdagen voor leerlingen van het basisonderwijs. Er kan op verzoek ook een educatief programma worden aangeboden met als thema: “Hoe groeit ons eten?”

 

 

 

Fase 3 (vanaf 2021): Verbouwing van de praktijkruimte "De Vleugel". Opstarten van dagbesteding (Bart) en start van de praktijk voor systemische psychologie (Yolanda).  

 

Hof ter Aa wil dagbesteding aanbieden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en op termijn een leer-werkproject worden. De dagbesteding richt zich op het ontwikkelen van zelfstandigheid, arbeidsritme en vaardigheden. Gezien het brede aanbod van Hof ter Aa kunnen mensen gaan ervaren of het dienstengedeelte van de B&B bij hen past of dat de moestuin meer ontwikkelingsmogelijkheden biedt. De ondersteuning is gebaseerd op een respectvolle dialoog en geeft ruimte voor deze ontdekkingstocht. In de hoeve is een praktijkruimte gerealiseerd (de Vleugel) voor de deelnemers aan de dagbesteding en voor cliënten van de praktijk voor systemische psychologie. 

 

Ecologie en energie

Het Koetshuis en alle andere (bij)gebouwen zijn zo veel mogelijk gerenoveerd met ecologische materialen en met gebruikmaking van oude technieken. Zo is de isolatie van de wanden gedaan met leem en houtvezelplaat. Er is veel gewerkt met hergebruikte en oude bouwmaterialen. Onze elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen en het Koetshuis (de B&B) wordt verwarmd met een pelletkachel. We vangen regenwater op voor de planten. De moestuin en pluktuin zijn biologisch, we gebruiken geen gif of kunstmest. We doen wat we kunnen om onze voetafdruk op onze aarde zo klein mogelijk te laten zijn.